VALIDATION OF TRAINING OF RADIOLOGISTS AND
RADIATION ONCOLOGISTS IN IRELAND

It is clear that there is an urgent need for formal documentation in relation to this process,
which is becoming increasingly complex and time consuming for the Faculty of
Radiologists. It is a basic principle that all training is certified by the Validation
Committee, which undertakes to respond to applications on the basis of a monthly
meeting of the Validation Committee. The most common reason for delay in your
application is failure to provide accurate and up-to-date information with incomplete date
correlation. Please read the enclosed notes carefully. The Faculty will respond in a
timely fashion to your request but is not in a position to respond to requests giving a very
tight deadline.

There are five possible scenarios.

l. For EU citizens who have trained in Radiology or Radiation Oncology in

Ireland:
The Faculty of Radiologists does not issue a Certificate to indicate that applicants
have completed their specialist training in Radiology or Radiation Oncology,
this is the current situation, which is being reviewed but is the situation as stands
at present. If the applicant is seeking entry to the Register of Medical Specialists
kept by the Medical Council in Ireland, the applicant should apply directly to the
Medical Council who then seeks the Faculty’s advice in reaching a decision in
this regard. In this circumstance all of the documentation which you supply
should be forwarded to the Medical Council. They will then contact the Faculty
who will make a response in due course. In order to expedite the process, it is
critical that you supply accurate dates including the day, month and year which
indicate the exact period for which the applicant has been trained. Start and end
dates must be supplied. This should be included as part of the applicant’s full
curriculum vitae, and the exact date of passing and conferring of examinations
should be supplied. In addition the applicant must supply a confirmation letter
from the local training co-ordinator within the training hospital to confirm the
exact dates of commencement and completion of the specified training.

If an Irish citizen who has trained in Radiology or Radiation Oncology in Ireland
is applying to an overseas agency for reciprocal recognition of training, the above
comments also apply both in relation to the applicant’s indication of the training
dates and also of the local training co-ordinators letter.



If you have trained in Radiology or in Radiation Oncology in Ireland but are
not an EU citizen:

As indicated in Item 1 above, the Faculty does not issue a formal Certificate to
indicate that the doctor has completed his/her specialist training. In these
circumstances, the Faculty merely acknowledges to either the Medical Council in
Ireland or alternatively to an overseas certifying agency that the trainee has
completed satisfactory training periods.

The same comments apply as in Section 1, both in terms of the applicant’s CV
and also in relation to the local training co-ordinators letter of confirmation. The
applicant must also supply the contact name, address, telephone number and e-
mail address of the appropriate certifying agency to whom all documentation
from the Faculty will be sent. Such documentation will not be sent to the
applicant directly.

If you are claiming credit for training in the Kuwait programme, you must supply
a letter of certification from the Head of Training in your hospital in Kuwait,
specifying the exact start and commencement dates for the time period which you
are claiming.

If you are an EU citizen and have trained in an EU country other than
Ireland:

Please refer to Section 1. In addition you must also provide the following:

In respect of the accredited training documented, we require full details of the
curriculum followed by the applicant while training. This should be in the form
of a letter from your training body attaching the curriculum and confirming that
you have followed this during your training. This should cover all periods of the
accredited training. We also require confirmation from your training supervisors
of formal assessments during the training with evidence of success at each stage
and confirmation of this also from the relevant national training institution. This
should include the day, month and year of starting and completing all periods for
which training was carried out.

We require three training references with details of your performance during
training with details of the subjects you are required to study.

If you are working as a Consultant we require two references from professional
colleagues.

You should supply certified details of completion of requirements for continuing
medical education (courses attended, lectures given, clinical radiological meetings
organised etc.).



The following information is required in respect of posts which were not formally
accredited as part of SPR training:

Details of the post including job description, details of the work undertaken,
evidence of the nature of clinical conditions dealt with, details of any teaching
responsibilities, audits, research and annual assessments or appraisals by the
employer, validated log books showing the procedures undertaken, references
from supervisors and peers and a report from the Head of Department
commenting on the standard of care provided by the applicant along with their
interpersonal skills and in particular validating the above information. Approved
experience in non-training posts should not constitute more than 15% of the
training programme.

The Faculty of Radiologists will levy an additional fee for this service.

If you are neither an EU citizen nor have trained in Radiology or Radiation
Oncology in Ireland:

Any application made by a candidate in this regard must be made through the
Medical Council. In all situations in this regard, the Medical Council will seek
the Faculty’s advice in respect of applicants for entry to the Medical Specialist
Register. In order to assess such applications once they are passed from the
Medical Council to the Faculty for such advice, the following documentation
must be supplied (all documents sent to us in support of your application must be
original documents or certified as original either by a Notary Public or a Justice of
the Peace):

Proficiency in medical English. A British IELTS Certificate with a score of at
least 7 in each of the four bands is required.

In respect of the accredited training documented, we require full details of the
curriculum followed by the applicant while training. This should be in the form
of a letter from your training body attaching the curriculum and confirming that
you have followed this during your training. This should cover all periods of the
accredited training. We also require confirmation from your training supervisors
of formal assessments during the training with evidence of success at each stage
and confirmation of this also from the relevant national training institution. This
should include the day, month and year of starting and completing all periods for
which training was carried out.

We require three training references with details of your performance during
training with details of the subjects you are required to study.

If you are working as a Consultant we require two references from professional
colleagues.



You should supply certified details of completion of requirements for continuing
medical education (courses attended, lectures given, clinical radiological meetings
organised etc.).

The following information is required in respect of posts which were not formally
accredited as part of SPR training:

Details of the post including job description, details of the work undertaken,
evidence of the nature of clinical conditions dealt with, details of any teaching
responsibilities, audits, research and annual assessments or appraisals by the
employer, validated log books showing the procedures undertaken, references
from supervisors and peers and a report from the Head of Department
commenting on the standard of care provided by the applicant along with their
interpersonal skills and in particular validating the above information.

Approved experience in non-training posts should not constitute more than 15%
of the training programme.

The Faculty of Radiologists will levy an additional fee for this service.
If you have trained in Radiology or Radiation Oncology in Ireland and are

requesting that the Faculty certify your training to an overseas agency please
note you must supply the following:

a. A full CV

b. This should include dates (specific day, month and year) of starting
and completing training.

c. A letter from your local training co-ordinator confirming b. above
with specific dates.

d. A letter from the overseas agency requesting the information, this

should include a specific named person in the organization to
whom Faculty should address the letter.

Please note the Faculty is not in a position to certify training to
third parties (e.g. locum agencies).



