
FAQ’s - English Language requirements for NCHDs applying for Training Programmes 

 

Q. 1 I am seeking to apply to a BST training programme in Ireland but I did not complete 

my under-graduate medical training in the Republic of Ireland. Do I need to undertake an 

IELTS exam? 

 

Yes. All NCHDs taking up employment with the HSE who did not complete the entirety of 

their under-graduate medical training in the Republic of Ireland, are required to provide 

evidence of one of the following:  

1. IELTS (International English Language Testing System) certificate with an overall band 

score of 7.0 and a minimum score of 6.5 in each of the four domains – reading, 

writing, listening and speaking - on the academic test. The test must be undertaken 

no more than two years prior to the date of it being submitted to the employer. 

While a doctor may sit the above test as often as they wish, the above scores must 

have been achieved at only one sitting of the IELTS test. Results from more than one 

test sitting cannot be amalgamated. Any cost incurred in relation to the IELTS exam 

will be borne by the applicant. Information on IELTS is available at www.ielts.org;  

Or  

2. completion of their medical degree in the any of the following countries – United 

Kingdom, Australia, Canada, New Zealand, or United States. 

 

Q2. What is an acceptable IELTS Score? 

 

A current Academic IELTS Certificate (dated within the last two years) with a minimum 

overall band score of 7.0 and a minimum score of 6.5 in each domain is the minimum score 

accepted.  

 

Q3. I completed my medical degree in English but not in a country where English is an 

official language.  Is this acceptable? 

 

NCHD’s taking up employment / training programme must have completed the entirety of 

their under-graduate medical training medical degree through English in the any of the 

following countries – Ireland, United Kingdom, Australia, Canada, New Zealand, or United 

States. Otherwise, a sufficient IELTS score is required. 

 

Q.4. I did not complete my medical degree in a country listed (in answer to Q1 above) but 

I am already employed in the HSE for a number of years – do I need to furnish IELTS exam 

results?  

 

Yes, you must submit a current IELTS certificate unless you can provide evidence (to the 

training body you are applying to) that you furnished evidence of IELTS at the time of 

commencing employment with the HSE (in line with Circular 021/2012 and subsequently 

006/2016).  



 

Q5. I took up employment with the HSE prior to 1st January 2015 – am I exempt from the 

requirement to have obtained a sufficient IELTS score?   

 

No, taking up employment prior to 1st January 2015 does not mean that an exemption 

applies.  NCHD’s that are employed prior to this date (that have not completed the entirety 

of their under-graduate medical training through English in the any of the following 

countries – Ireland, United Kingdom, Australia, Canada, New Zealand, or United States) are 

required to provide evidence of English competence by furnishing evidence of IELTS results.  

NCHDs that furnished satisfactory evidence of IELTS certification at the time of employment 

(to the hiring hospital) are not required to re sit IELTS, however the must submit evidence of 

this to the training body. Prior to the 1st January 2015 the IELTS requirement was higher in 

Ireland. 

 

Q6. I provided evidence of sufficient IELTS to obtain my medical council registration (prior 

to December 2012) – do I need to re-sit the exam? 

No. If you submit evidence to the training body, that you previously submitted IELTS 

certification to the Medical Council at the time of registration, you are not required to re-sit 

the exam.   Since 2012, the Medical Council no longer assess English language competency 

as part of the registration processes for EU doctors. 

 

Q6. I was not required to provide evidence of sufficient IELTS to the Irish Medical Council 

at the time of my medical council registration – am I exempt from the HSE IELTS 

requirements?  

 

No. The Medical Council requirements are separate to the HSE employment requirements 

on English language.  

 

 

Q7. Where can I get more information about English language requirements?   

 

Further information in relation to the English language requirements is available at  

http://circulars.gov.ie/pdf/circular/hse/2016/06.pdf  

 

Eligibility for training schemes is a matter for each training body, please contact the relevant 

training body directly. 
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